Kontaktlinsens historia

Från Leonardo Da Vincis skisser på 1500-talet till dagens bekväma linser av silikon. Här berättar vi historien bakom dagens avancerade kontaktlinser.

Embryot till vad vi idag kallar kontaktlinser kan spåras tillbaka till renässansmannen Leonardo Da Vincis ritbord. Han beskrev nämligen redan 1508 hur man skulle kunna använda en lins för att neutralisera ögats brytningskraft. Även den franska matematikern Rene Descartes var inne på samma linje 150 år senare, då han föreslog att man borde placera en lins direkt mot ögat i syfte att korrigera synen.

En lins formad efter ögat

Det var dock den engelske astronomen Sir John Herschel som 1827 var den första att kläcka idén att göra en avgjutning av ögat för att kunna skapa en lins formad efter ögat. En tysk glasögonblåsare vid namn F.A. Muller omsatte sedan Herschels idé i praktiken och skapade den första kända kontaktlinsen av glas.

Några år senare lyckades en schweizisk fysiker och en fransk optiker att skapa en kontaktlins som korrigerade när- och långsynthet. Kontaktlinsen som täckte stor del av ögat var dock så stor och obekväm att den var omöjlig att bära under någon längre tid.

Öga i närbild.

Det dröjde till 1936 innan den amerikanske optikern William Feinbloom introducerade kontaktlinser tillverkade i plast. Feinblooms kontaktlinser hade en central del gjord i glas medan sidorna var gjorde i plast. Ungefär ett decennium senare utvecklades linser som var gjorde helt i plast.

Det största problemet med de tidiga linserna var att tårar inte kunde cirkulera mellan linsen och ögat, vilket gjorde att användaren var tvungen att byta linsen efter bara några timmar. Det var hornhinnelinsen som löste detta, en lins som till skillnad från de tidigare förlagorna endast täcker hornhinnan och fungerar så att den flyter på linsbärarnas tårar.

Revolution i mjukplast

Under 50- och 60 talet fortsatte utvecklingen och de hårda plast-kontaktlinserna blev allt mindre och tunnare. Trots alla dessa förbättringar var de hårda kontaktlinserna fortfarande väldigt obekväma för många. Det var dags för en revolution i mjukplast. Året var 1961 och den tjeckoslovakiske kemisten Otto Wichterle producerade den första prototypen av en kontaktlins tillverkad i mjuk plast.

Tio år senare lanserade Bausch & Lomb den första mjukplast-linsen kommersiellt. Eftersom den mjuka kontaktlinsen är betydligt tunnare och mer komfortabel så blev den väldigt snabbt populär, och dominerar idag marknaden för linser.

En uppsjö av linser att välja från

Utvecklingen har lett fram till att det idag finns en uppsjö av olika linser, det handlar bara att välja något som passar just dina ögon. Det är bara att vraka bland: endagslinser, veckolinser, månadslinser, dygnetruntlinser, färgade linser, multifokala linser och toriska linser (vid astigmatism).

Ställer man linser mot glasögon så finns det helt klart fördelar med linser, men det bästa alternativet är trots allt att kombinera glasögon och linser så att du alltid har rätt hjälpmedel för varje situation.

Peter Berg

Peter Berg

Redaktör LensWay

Exilhälsing som föredrar sina solglasögon som sina kaffetårar; svarta som himlen en månlös natt. Förutom att skriva om linser och bågar fiskar han regelbundet i subkulturella vatten efter nya insikter. Anser att ingen burit upp ett par solglasögon bättre än Steve McQueen i Bullit.

  Tillbaka till magazine