Olika typer av linsvätskor

Dagarna då du som kontaktlinsbärare var tvungen att använda en särskild maskin som kokade och desinfekterade dina linser i saltlösning är sedan länge över. Idag finns det en mängd olika linsvätskor som ger dina linser allt de behöver.

Det första du bör känna till är att inte alla linsvätskor fungerar för samma kontaktlinser. Det finns olika typer av linser som är gjorda av olika material, därför är det viktigt att veta vilken linsvätska som passar just dina linser.

Byte av linsvätska ska därför alltid ske i samråd med din optiker, och du bör aldrig blanda olika vätskor i samma linsetui.

Olika typer av linsvätskor

Här nedan listar vi de olika typerna av linsvätskor, och ger en kortare beskrivning av dem:

Allt-i-ett-linsvätska (Multi-Purpose Solution)
Är den dominerande typen av linsvätska idag. I ett enda steg rengör, förvarar och desinficerar den dina linser. Du behöver ingen annan vätska. En populär allt-i-ett-linsvätska är Opti Free Express.

Väteperoxidbaserade lösningar
Innehåller väteperoxid som effektivt tränger in i linsen och rengör på djupet. Innehåller heller inga konserveringsmedel, vilket Multi-Purpose-linsvätskan ofta gör. En populär väteperoxidbaserad linsvätska är Aosept Plus.

Saltlösning
Används för att skölja kontaktlinsen efter rengöring och för att förbereda insättning av linsen i ögat. En populär saltlösning är Sensitive Eyes Saline.

Cleaner
Används för daglig rengöring av kontaktlinserna. Den är framtagen för dig som har mycket beläggningar på linserna. Följ tillverkarens instruktioner och var försiktig i hanteringen.

Komfortdroppar
Komfortdroppar eller ögondroppar är bra för dig som drabbas av torrhetssymptom i ögonen när du bär linser. Droppa lite av vätskan i ögat och återfå en fräsch känsla. Komfortdroppar är en symptomatisk lösning som lindrar för stunden, men löser inte problematiken med torra ögon i längden.

Populära linsvätskor

Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine