Lär dig allt om linsvätskor

Innan linsvätskor fanns var du tvungen att använda en maskin som kokade och desinfekterade dina linser i saltlösning. Här kan du läsa mer om dagens linsvätskor.

Det absolut första du bör känna till är att inte alla linsvätskor fungerar för samma kontaktlinser. Det finns olika typer av linser som är gjorda av olika material, och det är viktigt att veta vilken linsvätska som passar just dina linser.

Byte av linsvätska ska också alltid ske i samråd med din optiker, och du bör aldrig blanda olika vätskor i samma linsetui.

Olika typer av linsvätskor

Det finns en rad olika linsvätskor att välja bland. Här nedan listar vi de olika typerna:

Allt-i-ett-linsvätska

Är den dominerande typen av linsvätska idag. I ett enda steg rengör, förvarar och desinficerar den dina linser. Du behöver ingen annan vätska. En populär allt-i-ett-linsvätska är Opti Free Express.

Väteperoxidbaserade lösningar


Innehåller väteperoxid som effektivt tränger in i linsen och rengör på djupet. Innehåller heller inga konserveringsmedel, vilket Multi-Purpose-linsvätskan ofta gör. En populär väteperoxidbaserad linsvätska är Aosept Plus.

Saltlösning


Används för att skölja kontaktlinsen efter rengöring och för att förbereda insättning av linsen i ögat. En populär saltlösning är Sensitive Eyes Saline.

Cleaner


Används för daglig rengöring av kontaktlinserna. Den är framtagen för dig som har mycket beläggningar på linserna. Följ tillverkarens instruktioner och var försiktig i hanteringen.

Komfortdroppar


Komfortdroppar eller ögondroppar är bra för dig som drabbas av torrhetssymptom i ögonen när du bär linser. Droppa lite av vätskan i ögat och återfå en fräsch känsla. Komfortdroppar är en symptomatisk lösning som lindrar för stunden, men löser inte problematiken med torra ögon i längden.

Populära linsvätskor

Peter Berg

Peter Berg

Redaktör LensWay

Exilhälsing som föredrar sina solglasögon som sina kaffetårar; svarta som himlen en månlös natt. Förutom att skriva om linser och bågar fiskar han regelbundet i subkulturella vatten efter nya insikter. Anser att ingen burit upp ett par solglasögon bättre än Steve McQueen i Bullit.

  Tillbaka till magazine