Så fixar du gratis linser och glasögon

Är du under 20 år och i behov av glasögon eller linser? Tack vare lagen som trädde i kraft 1 mars 2016 kan du få ekonomiskt stöd med minst 800 kr i samband med köp av optikprodukter.

Från och med 2016 får alla barn från det år de fyller 8 år fram till det året de fyller 19 bidrag till synhjälpmedel. Tack vare den nya lagen kan barn och ungdomar med dokumenterade synfel få ekonomiskt stöd. Och det bästa av allt – det gäller både glasögon och linser.

Hur stort är bidraget?

Ersättningen uppgår till 800 kr per person och år. Om kostnaden för glasögonen eller kontaktlinserna är lägre än 800 kr per person ska bidraget uppgå till den faktiska kostnaden. Kostnad som överstiger 800 kr betalas av personen själv.

Vem kan få bidraget?

Alla barn och ungdomar i åldersgruppen 8-19 år med dokumenterad synnedsättning har rätt till bidraget.

nyttja bidraget hos oss

Bor du i något av följande landsting har du möjlighet att utnyttja bidraget hos oss på lensway.se.

  • Region Halland
  • Region Gävleborg
  • Södermanlands läns landsting
  • Västernorrlands läns landsting
  • Region Kronoberg
  • Stockholms läns landsting
  • Västmanlands läns landsting
  • Region Västra Götaland


Så här gör du

Efter att du har lagt din beställning på linser eller glasögon skriver du bara ut orderbekräftelsen och betalningsinformationen/kvittot samt bifogar ett aktuellt recept från en ögonläkare, ortoptist eller optiker.

Hör av dig till ditt landsting för att få aktuell information om hur du ska redovisa ditt köp för att få tillbaka pengar.


Som alltid, tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar. Du når vår trevliga kundservice på 020- 23 20 20 eller kundservice@lensway.se.

Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine