Välj rätt båge för din ansiktsform

När du ska välja glasögon är det smart att grunda valet på din ansiktsform. Här följer en guide om vilka bågar som passar för olika utseenden.

Att välja glasögon är ofta svårt då det finns en uppsjö bågar att välja mellan. En viktig faktor att ta hänsyn till vid val av glasögonbågar är din ansiktsform. Formen på ditt ansikte passar nämligen olika bra ihop med olika glasögonmodeller.

Genom att välja rätt båge kan du hitta en bra balans mellan dina glasögon och din ansiktsform och på så sätt framhäva ditt ansikte på bästa sätt.

Här nedan är några klassiska tips om vilka glasögontyper som passar olika ansiktsformer. Allt för att underlätta valet av glasögon.

Vilken typ av glasögon ska du välja?

Först måste du ta reda på vilken ansiktsform du har genom att undersöka ditt ansikte i en spegel. Är det stort eller är det litet? Ovalt, avlångt, fyrkantigt eller runt?

Glasögonstorleken är även en fråga att ta i beaktning. Generellt kräver ett litet ansikte små bågar och ett stort ansikte större glasögon. Ansikte och glasögonbåge skall stämma överens, annars kan det se oproportionerligt ut.

Avlångt ansikte med glasögon.Avlångt ansikte

Har du ett avlångt ansikte passar du troligtvis i bågar som gör att ditt ansikte ser mer runt ut. Välj därför vida fyrkantiga bågar. Gärna lite större bågar för att skapa balans. Undvika däremot alltför små glasögonbågar.

Ovalt ansikte med glasögon. Ovalt ansikte

Ovalt ansikte anses som den ultimata ansiktsformen. Du passar helt enkelt i de flesta typer av bågar. Men se till att bågen du väljer är lika bred eller bredare än den bredaste delen av ditt ansikte. Testa gärna bågar med moderna geometriska former!

Fyrkantigt ansikte med glasögon. Fyrkantigt ansikte

Personer med ett fyrkantigt ansikte bör välja lite smalare ovala glasögon. Ett fyrkantigt ansikte behöver nämligen rundas av med ett par ovala eller runda bågar. Undvik därför tunna, kantiga bågar och bågar med starkare färg på den undre ramen.

Runt ansikte med glasögon. Runt ansikte

Rektangulärt formade och smala bågar är att föredra för personer med ett runt ansikte. Detta för att dra uppmärksamheten till den övre delen av ansiktet. Smala glasögon gör att ditt ansikte ser längre ut. Undvik små runda bågar och stora bågar, som får ditt ansikte att se rundare ut.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine