Välj solglasögon med UV-skydd

När du ska köpa solglasögon finns flera faktorer att tänka på förutom att de ska vara snygga. Oavsett om du köper dyra eller billiga solglasögon, var noga med att de är CE-märkta och filtrerar bort farligt UV-ljus.

Om du köper mörka solglasögon utan UV-skydd så lurar de dina pupiller att bli större och ögat blir då ännu mer mottagligt för de farliga UV-strålarna. Solglasögonen kan då indirekt vara till skada för dina ögon. Därför ska du alltid välja ett par CE-märkta solglasögon, vilket innebär att de har ett godkänt UV-skydd.

Solglasögon med UV-skydd
UV-skydd i fem nivåer

Det finns fem olika nivåer för hur effektivt glasen filtrerar UV-ljus.

  • Nivå 0 – skyddet är näst intill obetydligt
  • Nivå 1 – bländskydd är litet
  • Nivå 2 – ett hyfsat skydd som funkar till vardags
  • Nivå 3 – fungerar på sjön, stranden och utomlands
  • Nivå 4 – utomordentligt skydd

Helst ska du bära nivå 1 solglasögon när det inte är någon sol. Om du vill ha ett relativt bra skydd ska du köpa solglasögon med nivå 2 skydd. Då får du solglasögon som passar bra så länge du befinner dig i Sverige eller länder med liknande klimat. Ska du vistas på sjön, vid badstranden eller utomlands bör du ha solglasögon med minst nivå 3-skydd. För att skydda dig mot bländning och reflexer så är även solglasögon med polariserat glas att föredra.


Vilket skydd behöver jag?

I allmänhet bör man inte välja en filternivå lägre än nivå 2 eller 3. Om du är en båtmänniska eller åker mycket skidor ska du köpa solglasögon som skyddar extra bra mot UV-strålar, d.v.s. nivå 4. Strålningen på hav och snö är nämligen mycket starkare eftersom den reflekteras. Problem kan dock uppstå av för hög filternivå, som gör att du inte ser färger korrekt, ökar risken att krocka med en annan båt eller kör på någon när du åker skidor.


Kontakta gärna vår kunniga kundservice på telefon 020-23 20 20 om du har frågor om UV-skydd eller behöver hjälp  att hitta ett par solglasögon med passande UV-nivå.

 

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine